jooble 

 Wyszukiwarka ofert pracy




Herb powiatu

 

Darowizna owoców i warzyw

alt

Rosyjskie embargo na polskie owoce i warzywa oraz informacje w mediach o biodegradacji i możliwości przekazywania owoców i warzyw instytucjom charytatywnym, zachęciły do poszukiwania chętnych do przekazania owoców dla Domu Pomocy Społecznej w Kozarzach. Do chwili obecnej udało się pozyskać 27107 kg jabłek, 600 kg pomidorów, 630 kg gruszek oraz 1000 kg kapusty. Mamy dalsze zapewnienie o kolejnych darowiznach. Przekazane owoce i warzywa przyczynią się do wzbogacenia jadłospisu Mieszkańców Domu.

 

 

Jabłka są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawarta w owocach kwercetyna zapobiega miażdżycy i chorobom nowotworowych. Jedzone regularnie usuwają cholesterol gromadzący się w naczyniach krwionośnych. Ponadto zawierają sporo błonnika, który reguluje trawienie. Jabłka są również bogactwem witaminy C, A, E, D, K, witamin z grupy B, retinolu, i tokoferolu, β-karotenu, likopenu oraz minerałów. Darowane owoce o soczystym i chrupkim miąższu zostaną skonsumowane w postaci surowej, a część z nich zostanie poddana obróbce kulinarnej, do postaci szarlotek, jabłeczników, kompotów oraz dżemów.

 

Pomidory oprócz dostarczania podstawowych składników odżywczych zapewniają organizmowi dodatkowe korzyści zdrowotne, gdyż zawierają  mnóstwo witaminy C, E, K, PP, witamin z grupy B, β-karotenu, potasu, wapnia, magnezu i żelaza. W zdecydowanej większości otrzymane pomidory zostaną spożyte w postaci surowej.

Gruszka, oprócz swych walorów smakowych, ma wiele właściwości leczniczych. Między innymi wspomaga trawienie, obniża ciśnienie krwi i przyspiesza gojenie się ran. Świeża gruszka średniej wielkości to około 60 kcal, czyli jak na owoc, bardzo niewiele. Spośród wszystkich składników mineralnych gruszki zawierają najwięcej potasu. Bogate są jednak także w: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Gruszka to bogate źródło kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Gruszka zawiera też witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP, dlatego powinna być częstym składnikiem zdrowej diety. Spożywanie gruszek zalecano m.in. przy chorobach, którym towarzyszyła gorączka, w dolegliwościach trawiennych i przy zatruciach. Gruszki zostaną spożyte w postaci surowej, kompotów, dżemów oraz ciast.

Kapusta leczy choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. A w dodatku ma mało kalorii. Nawet osoby z nadwyrężoną wątrobą mogą jeść kapustę. Jest niskokaloryczna - 100 g ma zaledwie 40 kcal. Witaminy C tyle w niej, co w cytrynie (30-36 mg w 100 g, a głąb ma jeszcze więcej). Komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. W kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. Ale jej największe skarby to wapń, magnez, potas. Żelaza oraz  kwasu foliowego najwięcej jest w zewnętrznych, zielonych liściach. Nie wyrzucajmy ich. Można je siekać i dodawać do zup lub surówek.



GALERIA ZDJĘĆ-KLIKNIJ TUTAJ

logotyp

Wykorzystanie odnawialnych źródeł energii oraz termomodernizacja budynku Domu Pomocy Społecznej w Kozarzach
Cel projektu: Wzrost efektywności energetycznej budynku użyteczności publicznej

Beneficjent: Powiat Wysokomazowiecki ul. Ludowa 15 A, 18-200 Wysokie Mazowieckie, Dom  Pomocy Społecznej w Kozarzach